Mesto otvorené umelcom 2018

Mesto Čadca a  Dom kultúry Čadca organizujú od 20. do 22. septembra 2018 -  7. ročník Mesto otvorené umelcom. Zámerom pripravovaného podujatia je spojiť tvorbu talentov žijúcich v našom meste. Jedná sa o  symbolické otvorenie mesta verejnosti a umelcom a zároveň otvorenie novej umeleckej sezóny 2018/2019.

Podujatie začína  tradične vo štvrtok  20. septembra 2018 na Námestí slobody (pred MsÚ) o 14.30 hod. Symbolickým otvorením  mesta umelcom s následným sprievodom divadelníkov  cez  Palárikovu ulicu s dvoma zastaveniami pri oboch mestských fontánach. Pri tých  sa verejnosti predstavia tanečnice SMTS JOJA a mažoretky Čačanky. Tento rok bude do programu zaradená aj módna prehliadka z umeleckej dielne AVENIR- Jany Koperovej.

V podvečerných hodinách (17.30 h) v Dome kultúry  v Čadci herci divadelného súboru Jána Palárika uvedú tri jednoaktovky od ruského dramatika A.P.Čechova pod názvom Pytačky. Hru naštudoval režisér Vlado Mores. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Následné po predstavení o 19.30 hod. sa Čadčania môžu tešiť na  Festival svetla, jedná sa o svetelnú prezentáciu výtvarných prác detí z Čadce a z Valašského Meziřičí. Určite si nenechajte újsť svetelnú šou , ktorá sa uskutoční  v Areáli pri Palárikovom dome. Projekcia sa bude konať iba za  priaznivého počasia.

Súčasťou prvého dňa Mesta otvoreného umelcom bude aj sprístupnenie výstavy mladých výtvarníkov - Svet okolo nás, ktorá bude  od 20.septembra 2018 vo výstavných priestoroch Domu kultúry v  Čadci. Týmto pozývame i ďalších mladých umelcov a ponúkame im možnosť prezentácie a zviditeľnenia vlastnej tvorby v ďalších ročníkoch Mesta otvoreného umelcom. Záujemcovia sa môžu hlásiť u výtvarníčky Domu kultúry Gabriely Muchovej.

V piatok 21. septembra 2018 o 10.00 hod. sme pre verejnosť pripravili koncert Kysuckého komorného  orchestra – Hudobné fragmenty  v spoločnej úradovni Mestského úradu v Čadci. V mestskej Galérii Čadca  na deti a všetkých kreatívcov  čakajú tvorivé dielne Aj plagát je umenie    v súčinnosti s práve prebiehajúcou  výstavou poľských  výtvarníkov Cislakovcov.

Vo výstavných priestoroch Domu kultúry v Čadci sa v tento deň uskutoční aj vernisáž výstavy fotografických prác Tamary Koperovej Očakávanie.

Sobota  patrí Fotomaratónu 2018,  ktorého lektori pracujú vo  fotoklube Dobré  svetlo. Prezentácia a registrácia súťažiacich bude v sobotu  medzi 9.00 - 9.30 hod. v Dome kultúry v Čadci. Následne sa účastníci  dozvedia témy a podmienky účasti na fotomaratóne. Najlepšie zábery budú ohodnotené peknými cenami.

Sobota večer bude patriť mladým filmárom, konkrétne Čadčanom Kristiánovi Grupáčovi a Andrejovi Hlaváčovi, ktorí sa začiatkom tohto roka predstavili so svojím autorským filmom Krásna, počas Mesta otvoreného umelcom predstavia svoju najnovšiu filmovú tvorbu.

Veríme, že široká paleta  kultúrnych podujatí  nielen v rámci podujatia Mesto otvorené umelcom, ale i počas umeleckej sezóny,  poteší všetkých obyvateľov nášho mesta.

Plagát k podujatiu