Etnofilm Čadca 2014

18. ročník medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii.

Vážení priatelia,

dovoľte  nám, pozvať Vás na medzinárodný filmový festival o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii ETNOFILM ČADCA 2014, ktorý pripravuje Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s partnermi. 18. ročník tohto bienále sa uskutoční v dňoch 14.-17.októbra 2014 v Dome kultúry Čadci.

ETNOFILM ČADCA patrí k najstarším filmovým festivalom na Slovensku a je najvýznamnejším kultúrnym podujatím medzinárodných rozmerov v regióne Kysúc. Filmy, ktoré získali ocenenia na predchádzajúcich ročníkoch Etnofilmu, sa zaradili do zlatého fondu filmového umenia s etnologickou problematikou.

Medzinárodný rozmer festivalu posilnilo v r. 2002 prijatie Etnofilmu Čadca za člena “Európskeho koordinačného centra filmových festivalov” so sídlom v Bruseli. Informácie o jeho konaní sa takto dostávajú do všetkých festivalových miest v Európe. Pôda Etnofilmu sa okrem súťažných projekcií pravidelne stáva dejiskom odborných seminárov, výstav a sprievodných kultúrnych podujatí.

Do  hlavnej súťaže tohto ročníka sa prihlásilo spolu 76 filmov z celého sveta. Z nich bolo výberovou porotou vybraných 36, a to z 9 krajín, v celkovej dĺžke 1455 minút premietacieho času. Súčasťou festivalového programu sú i nesúťažné filmové projekcie. V rámci jednej  z nich sme pripravili i prezentáciu našich- kysuckých  filmárov.

Po vynikajúcej odozve z predchádzajúceho ročníka, ktorý sme zrealizovali v roku 2012, sme i tento ročník pripravili  tak, aby kvalita podujatia opäť zarezonovala na Slovensku i v zahraničí.

Zaujímavým sprievodným podujatím je VEDECKÁ KONFERENCIA NÁRODOPISNEJ SPOLOČNOSTI SLOVENSKA.

Presný program festivalu je v priloženom plagáte, do pozornosti dávame:

Slávnostné otvorenie festivalu, ktoré sa uskutoční v utorok 14. októbra 2014o 18.00 hod. v spoločenskej sále Domu kultúry v Čadci.

Celý ročník vyvrcholí v piatok 17. októbra 2014 o 13.00 v spoločenskej sále Domu kultúry v Čadci, kedy budú vyhlásené výsledky súťaže a udelené ocenenia.

Tešíme sa na osobné stretnutie.

S úctou

Mgr. Silvia Petreková
riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci
riaditeľka festivalu ETNOFILM Čadca 2014