Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou vznikol v októbri 1976

Boli to páni Rudolf Kuljovský a Tomáš Sýkora, ktorí chceli udržať ľudové zvyky regiónu v spevoch, hudbe a tancoch. Postupom času sa Drevár pod vedením p.Murína vypracoval na popredného predstaviteľa uchovávania kultúrnych hodnôt vo svojom regióne. Neskôr zapracoval do svojho repertoáru všetky významné oblasti slovenskej ľudovej kultúry, vo svojom repertoári má tance ako Kysucký čardáš, Terchovú, Zbojníka, Trenčan, Východoslovenské čapáše,Šariš, Ponad fľašu, Karičky, Horehronský dupák, Detvu, Cigánsky tanec a mnohé ďalšie.

Pravidelne vystupuje na folklórnych festivaloch či už doma alebo v zahraničí , rôznych kultúrnych akciách.

So svojim programom precestoval takmer celú Európu a predstavil sa aj na turné v Južnej Afrike a v Mexiku.Snaží sa rozvíjať vzťah k tradíciám už od detského veku založením detského súboru Drevárik, kde si vychovával ďalšiu mladú generáciu. Dnes má súbor okolo 35 členov. Neustále sa pracuje na vylepšovaní choreografií tancov, zbieraní a zapracovávaní nových prvkov, piesní, regiónov.  Drevár je už neodmysliteľným a špičkovým súborom, bez ktorého  si v Krásne nad Kysucou nevedia predstaviť žiadnu kultúrnu či športovú akciu a šíri dobré meno mesta a Slovenska po celom svete.

Srdečne by sme vás chceli pozvať na vianočné pásmo ľudových zvykov, ktoré vám predstavia folkloristi z FS Drevár z Krásna nad Kysucou pod vedením p.Murína st. dňa 15.12.2014 (pondelok) v kultúrnom dome v Čadci o 17.00 hod.  pod vedením hudobnej zložky primáša  Mareka Murína a vedúcim tanečnej zložky Jozefa Murína. Pripomenú vám ako sa schádzali mladé dievčatá na sv. Ondreja, čarovali, zaklínali, aby si našli čo najlepšieho muža, liali olovo do vody ktoré im malo napovedať čomu sa ich manžel bude venovať, trhali halúzky z čerešní a čakali či do štedrého dňa rozkvitnú. Na Luciu chodili dievčatá do skromných príbytkov, zavinuté v bielych plachtách a  vyháňali zlých duchov husími perami z každého kúta, aby bol príbytok pripravený na slávny príchod malého nevinného Ježiška a takto budú pokračovať so zvykmi až do konca vianočného obdobia.

Nielen FS Drevár vám pripomenie čaro Vianoc, ale i hostia ako známy slovenský  ľudový zabávač, spevák a imitátor Števo Hrušinec a heligonkárky sestry Bacmaňákové z Oščadnice, ktoré nedávno vydali svoje prvé CD. Ich repertoár tvoria piesne z celého Slovenska, ale aj piesne z Čiech, Moravy a Poľska, ktorými sa reprezentujú na rôznych oslavách, svadbách, plesoch,firemných akciách, folklornych festivaloch a iných podujatiach. Všetci ste srdečne vítaní spríjemníť si predvianočný čas. Lístky si môžete zakúpiť v pokladni domu kultúry Čadca za cenu 3,50 eur.