DDFS KELČOVAN – Medzinárodný festival detských folklórnych súborov MACEDÓNSKO - mesto OHRID 18.6.-23.6.2019

Pred Domom kultúry v Čadci nastal ruch. To sa Kelčovanci schádzali z rôznych kútov Kysúc na vytúžený festival detských folklórnych súborov do Macedónska. Veľkí, malí, speváci, tanečníci a hudobníci odchádzali ukázať svetu svoje folklórne bohatstvo Kysúc a Slovenska.

Cesta bola dlhá a náročná. Po príchode do Macedónska unavení, ale s očakávaním,  sme spoznávali krajinu. Neodolali sme sa  okúpať ani  v Ohridskom jazere. Keďže bez práce nie sú koláče, večer nesmel chýbať tanečný tréning s hudbou.

Program na druhý deň tvoril výlet do mesta Ohrid na stredoveké hradby. Medzi hradbami bolo aj Koloseum , v ktorom si naše dievčatá, speváčky, vyskúšali zvukovú akustiku a zaspievali nádhernú kysuckú pieseň. Návštevníci Kolosea ostali v nemom úžase. Spoznávali sme miestnu architektúru,  úzke uličky a pozostatky  hradieb. Z výšky veží bolo vidieť krásnu Macedónsku prírodu a ohromnosť Ohridského jazera- „macedónskeho mora“ , ktoré má rozlohu 358 km2. Nezabudnuteľná bola plavba na malých výletných loďkách, ktoré nás  prepravili cez jazero, a tak nám  ušetrili už boľavé nohy.

Večer začala príprava na koncert. Deti si všetko svedomito nachystali, kroje, mašle, rekvizity, dievčatá si zaplietli krásne vrkoče a nezabudli na dobrú náladu a nadšenie.

Festival začal hlasitým spevom a hudbou v sprievode ulicami mesta Ohrid. Slovenská vlajka viala na čele celého sprievodu. Trúbenie fujár sa ozývalo celým mestom. V sprievode boli folklórne súbory z Macedónska, Poľska, Chorvátska, Bulharska, Turecka, Litvy...

Už na samotnom javisku sa vynímali krásne choreografie lídrov Kelčovanu Amálie a Pavla Kužmovcov s vadičovským ,,Miešaním košiara“, detským hravým tančekom ,,Šik, myk“ a chlapčenským ,,Palicovým tancom“. Pre obecenstvo to bol neobvyklý prejav tanečného, speváckeho a hudobného zážitku, z ktorého boli neskutočne nadšení a odmenili sa nám búrlivým potleskom.

Ďalší deň pokračoval spoznávaním histórie návštevou skanzenu do NATIONALEN PARK GALICIGA neďaleko mesta Ohrid. V skanzene sme videli staré drevené domčeky opracované hlinou postavené na drevených koloch na jazere.

Večer opäť nastal čas na prípravu vystúpenia. Pre túto časť organizačná vedúca Vierka Mundierová vybrala Jánske spevy ,,Hojana“ s tancom ,,Venčeky“ a ,,Koničkárske tance“. Fakle, venčeky, vyšívané šatky, zelené ratolesti, zvonce a roľníčky dotvorili absolútne fantastickú atmosféru tanečného a choreografického umenia Detského folklórneho súboru KELČOVAN.

Posledný večer festivalu  sa konalo dôležité stretnutie lídrov  zúčastnených súborov krajín. Navzájom zhodnotili priebeh festivalu a vymenili si drobné darčeky na pamiatku. Kelčovan dostal pozvanie od poľských a macedónskych priateľov na ich folklórne festivaly a stretnutie ukončili spoločným  fotografovaním.

No všetci sme sa aj tak veľmi tešili domov, veď nie nadarmo sa hovorí - Všade dobre, doma najlepšie.

Vycestovanie na festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Ilustračný obrázok